Baars, jaartje rond (fotoreportage)

7613
04 okt 2019

Wanneer de winter op zijn eind loopt, worden de dagen langer en gaat de (water)temperatuur omhoog. Waterplanten komen op en het riet krijgt weer een frisse kleur. In deze periode worden de meeste zoetwatervissen weer actiever en beginnen ze aan hun voortplanting. Zo ook Perca fluviatilis, één van de meest algemene vissoorten in sloten en plassen. Oftewel: de baars!

Baars zet haar eieren graag af tussen het riet, maar ook overhangende of afgebroken boomtakken onder water zijn uitstekende plekjes – zolang de eieren maar vrij van de bodem hangen zodat ze niet verstikken in het bodemslib. De eieren hangen er als slierten vitrage, soms meters lang.


Een zwanger vrouwtje dat al een behoorlijk buikje heeft.

Omdat de baars geen broedzorg kent, worden de eieren aan hun lot overgelaten. Vooral volwassen baarzen leven veelal solitair, terwijl kleinere exemplaren doorgaans in (grote) scholen zwemmen. Deze oer-Hollandse roofvissen zijn te herkennen aan hun prachtige tekening en kleuren.


Baarseieren als slierten vitrage


Close-up van de embryo’s. Deze eieren komen binnen afzienbare tijd uit.


Eenmaal uit hun ei zoeken baby-baarsjes gelijk beschutting om geen makkelijke prooi te worden.


Solitaire baars. De prachtige tekening en kleur is goed zichtbaar.


In de zomer en het najaar scholen baarzen graag samen.


Op zoek naar voedsel.


Schoolvorming biedt bescherming voor juveniele vis.

Foto's en tekst: Janny Bosman.

Bron: (Visionair 53, september 2019)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.